wtorek, 30 listopada 2010

Magia zagranicznych smaków - kuchnia włoska czy kuchnia chińska?

Autorem artykułu jest Efemeryczna Hybryda

Śródziemnomorska kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych kuchni europejskich. Tyle samo zwolenników ma orientalna kuchnia chińska, kojarzona głównie z ryżem i aromatycznymi przyprawami. Choć różnią się od siebie, to jednak każda z nich gwarantuje niezapomniane doznania dla podniebienia.
Kuchnia włoska – kulinarny zawrót głowy

Kuchnia włoska
jest nierozerwalnie związana z kilkoma pysznymi daniami. Ich smak jest swoistą wizytówką kulinarną Włoch. Bardzo różnorodna i bogata w potrawy kuchnia włoska, charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw. Obok bazylii, oregano, tymianku, rozmarynu i pieprzu, kuchnia włoska bardzo chętnie sięga również po pomidory, oliwki czy czosnek. Dwa najbardziej rozpoznawalne włoskie dania to bez wątpienia spaghetti i pizza. Warto podkreślić, że chociaż spaghetti kojarzone jest głównie z mięsnym sosem bolońskim, to może być ono podawane także z sosem Carbonara lub sosem pleśniowym. Ten ostatni sporządzany jest z sera pleśniowego, cebuli oraz przypraw. Kuchnia włoska to także wiele rodzajów serów, bardzo popularna lasagna oraz niezapomniane desery – dość wspomnieć o specyficznym budyniu panna cotta czy uwielbianym przez miłośników słodkości tiramisu.

Kuchnia chińska - różnorodność, ryż i owoce morza

Kuchnia chińska to określenie bardzo szerokie. W jego ramach mieszczą się zwyczaje kulinarne ludności zamieszkującej Chiny oraz inne kraje Azji Wschodniej i regionów południowo – wschodnich. Oprócz tego kuchnia chińska na terenie samych Chin jest zróżnicowana ze względu na podział tego kraju na regiony. Wspomniana różnorodność widoczna jest pod względem składników i przypraw używanych do przygotowania potraw oraz sposobu ich przyrządzania. Najbardziej znana na Zachodzie jest kantońska kuchnia chińska, wywodząca się z terenu południowych Chin. Opiera się ona przede wszystkim na ryżu, który jest z kolei rzadkością w kuchni pekińskiej północnego regionu kraju. Tamtejsza kuchnia chińska stawia przede wszystkim na pszenne bułeczki gotowane na parze oraz makaron. Naturalnie kuchnia chińska regionów nadmorskich specjalizuje się w daniach z ryb i owoców morza.
---

Artykuł pochodzi z serwisu http://artelis.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz